Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne


Święta już tuż tuż, zatem czas przygotować cudownie aromatyczne pierniczki świąteczne. Trudno sobie bez nich wyobrazić święta, są nie tylko pyszne i można je pochłaniać w ogromnych ilościach ale również stanowią niezwykłą dekorację stołu oraz choinki. Podczas pieczenia zapach rozchodzi się po całym domu, a świąteczny nastrój udziela się wszystkim domownikom 💛

SKŁADNIKI: 
  • 200g naturalnego miodu
  • 200g drobnego cukru + opakowanie cukru wanilinowego
  • 200g masła 82% tłuszczu
  • 700g mąki pszennej typ 450 (ja użyłam tortowej)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 laski wanlii
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • opakowanie przyprawy do pierników
WYKONANIE: 
Masło, miód, cukier, cukier wanilinowy, wanilię (laskę przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka), kakao wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, następnie odstawiamy do ostygnięcia, masa powinna mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy dodajemy pozostałe przyprawy, gotową ostygniętą masę oraz jajka - zagniatamy ciasto (gdyby ciasto było zbyt sypkie można dodać część białka, które zostało. Ciasto powinno mieć zwartą lekko kleistą formę. Dzielimy na mniejsze części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny, potem przekładamy do lodówki na kolejne 2 godziny. Gdy ciasto skruszeje wałkujemy na grubość ok 3-5 min. foremkami wykrawamy ciastka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pierniczki odrobinę rosną, wiec należy zostawić trochę miejsca między nimi. Pieczemy w temp. 175 stopni przez ok 10-12 min. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo mięciutkie, gdy wystygną początkowo będą twarde natomiast po 1-3 dniach bardzo fajnie kruszeją i mają odpowiednią strukturę. Dekorujemy czekoladą bądź lukrem według uznania i własnych umiejętności.








Komentarze

Popularne posty