Czekoladowiec z jasnym kremem

Czekoladowiec z jasnym kremem


 Czekoladożercy nie możecie przegapić tego przepisu. Ciasto robimy z cieniutkich obłędnie czekoladowych blatów, przełożonych lekkim i puszystym kremem budyniowym. Ciasto rozpływa się w ustach, a z talerza znika błyskawicznie! 😋😋😋 Zapraszam💛💛

Składniki ciasto:

  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Jajka: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i następnie z żółtkami. Gdy masa maślana będzie już dostatecznie napowietrzona, puszysta wtedy dodajemy suche składniki: obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, chwilę miksujemy do połączenia składników, na koniec dodajemy ubite białka i również miksujemy tylko do połączenia składników. Gotową masę dzielimy na 4 równe części, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i rozprowadzamy cieniutką warstwę ciasta uważając aby ciasto nie dotykało brzegów formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 12-15min (w zależności od naszych piekarników). Ciasto podczas pieczenia pracuje i pojawiają się wznoszenia, potem się wyrównuje i to znaczy że najprawdopodobniej jest już gotowe do wyjęcia. (Ja sprawdzałam jeszcze dłonią czy ciasto się nie klei.) Placki wyciągamy z piekarnika od razu usuwamy z nich papier do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na krem: 

  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 margaryna lub masło
Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niego obie mąki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, tak aby nie było widocznych grudek. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka dodajemy cukier i cukier waniliowy - zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy naszą zawiesinę z mleka i mąki - energicznie mieszamy pilnując aby budyń się nie przypalił. Gdy dostatecznie zgęstnieje zdejmujemy z gazu i odstawiamy najpierw do ostygnięcia i do lodówki. Masło ucieramy mikserem na puszysto i dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu. (do kremu można też dodać kilka kropel soku z cytryny wtedy krem jest bardziej winny)
Ostygnięte blaty czekoladowe kolejno przekładamy kremem budyniowym, ostatnią wierzchnią warstwę robimy najcieńszą i obsypujemy ją kakao lub startą gorzką czekoladą. Oczywiście całość musimy wstawić jeszcze do lodówki aby ciasto związało. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten przepis i wykorzystacie go w swoich inspiracjach 😊💛 Smacznego.


Komentarze

Popularne posty