Włoska szarlotka

 Włoska szarlotka

 Szarlotka to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, na które zawsze mam ochotę. Włoska szarlotka jest moją wariacją, która nie tylko kusi wyglądem, ale również powala smakiem! Aromatyczne, pachnące cynamonem i wanilią jabłka spoczywają na obłędnie orzechowym i wilgotnym cieście, krem na bazie śmietanki oraz białej czekolady dopełnia smak kwaśnych jabłek do tego jeszcze posypka z prażonych orzechów włoskich.... po prostu eksplozja smaków!!! Musicie koniecznie spróbować! Zapraszam i polecam 💛💛

Składniki na ciasto orzechowe

  • 2 jajka
  • 100g cukru trzcinowego
  • 150g zmielonych orzechów włoskich
  • 50g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 
  • 2 galaretki np. cytrynowe

 Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml likieru ja użyłam sheridan's
Dodatkowo do obsypania ciasta potrzebujemy ok 50g zmielonych i uprażonych orzechów włoskich .

Wykonanie:

CIASTO: Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy włoskie. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą gęstą pianę, ciągle miksując cienką strużką wlewamy olej i na koniec dodajemy suche składniki - wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy, ja użyłam sylikonowej więc tylko delikatnie wysmarowałam brzegi olejem, natomiast jeśli używacie zwykłej tortownicy należy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez ok 30 min. do suchego patyczka. Ciasto zostawiamy do ostudzenia.
JABŁKA: Jabłka obieramy, usuwamy nasienia, kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, doprawiamy do smaku cynamonem i wanilią. Dusimy, aż owoce puszczą sok, wtedy dodajemy galaretki. Gdy żelatyna się rozpuści, a sok odrobinę odparuje wtedy jabłka są gotowe. Należy jeszcze je ostudzić do temp. pokojowej.
KREM: Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, ale pilnujemy aby jej nie zagotować. Następnie dodajemy białą czekoladę, mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Studzimy i wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, albo najlepiej na całą noc. Do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy likier i miksujemy do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
SKŁADANIE: Na wystudzone ciasto, wykładamy jabłka następnie krem i obsypujemy orzechami. Ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez min. 4 godziny.
Polecam serdecznie i życzę smacznego 😊😋💛








Komentarze

Popularne posty