Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką


 Złota polska jesień za oknem, a u mnie w piekarniku królowa jesiennych ciast - szarlotka. Uwielbiam to ciasto niemalże w każdym wydaniu 😋 Moja dzisiejsza wersja jest na kruchym spodzie z nutką orzechów laskowych, solidną warstwą prażonych kwaśnych jabłek pachnących wanilią i cynamonem, słodziutką bezą i kruszonką. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu bo naprawdę warto 😀💛💛

Składniki na dużą blaszkę:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg margaryny (kostka)
  • 10 dkg cukru pudru
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + kilka kropel soku z cytyny
  • 2,5 kg jabłek (u mnie był mix różnych odmian)
  • łyżka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 galaretki ( ja użyłam cytrynowej i pomarańczowej)

Wykonanie:

Ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy przez sitko, dodajemy zmielone orzechy i szatkujemy wszystko z margaryną, następnie dodajemy jajko, śmietanę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki aby odpoczęło i skruszało. Po wyjęciu z lodówki 1/3 ciasta odcinamy i zostawiamy na kruszonkę, pozostałą część rozwałkowujemy w prostokąt i wyklejamy nim blaszkę łącznie z bokami. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Jabłka: Jabłka obieramy. Aby nie ściemniały zaraz po obraniu, wrzucamy je do miski z zimną wodą z odrobiną soku z cytryny bądź  kwasku cytrynowego. Jabłka kroimy w kostkę różnej wielkości. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone jabłka, przyprawiamy cukrem, cynamonem, wanilią i dusimy. Gdy owoce puszczą sok, trochę go odparowujemy i dodajemy galaretki. Jabłka należy lekko ostudzić.
Beza: Białka ubijamy na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do momentu gdy cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami a masa białkowa będzie śnieżno biała i błyszcząca (ok 10 min. lub dłużej), wtedy dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny. Chwilę jeszcze miksujemy ok 1 min.
Składanie ciasta: Na blaszkę wyklejoną kruchym ciastem wykładamy jabłka, następnie bezę i na koniec ścieramy na dużych oczkach pozostałe ciasto. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok godzinę. Szarlotkę po wyjęciu należy wystudzić, i wstawić na kilka godzin do lodówki aby jabłka związały.









Komentarze

Popularne posty