Szarlotka z bezą i kruszonką
Szarlotka z bezą i kruszonką
Złota polska jesień za oknem, a u mnie w piekarniku królowa jesiennych ciast - szarlotka. Uwielbiam to ciasto niemalże w każdym wydaniu 😋 Moja dzisiejsza wersja jest na kruchym spodzie z nutką orzechów laskowych, solidną warstwą prażonych kwaśnych jabłek pachnących wanilią i cynamonem, słodziutką bezą i kruszonką. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu bo naprawdę warto 😀💛💛
Składniki na dużą blaszkę:
- 50 dkg mąki pszennej
- 25 dkg margaryny (kostka)
- 10 dkg cukru pudru
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + kilka kropel soku z cytyny
- 2,5 kg jabłek (u mnie był mix różnych odmian)
- łyżka masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
- 2 galaretki ( ja użyłam cytrynowej i pomarańczowej)
Wykonanie:
Ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy przez sitko, dodajemy zmielone orzechy i szatkujemy wszystko z margaryną, następnie dodajemy jajko, śmietanę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki aby odpoczęło i skruszało. Po wyjęciu z lodówki 1/3 ciasta odcinamy i zostawiamy na kruszonkę, pozostałą część rozwałkowujemy w prostokąt i wyklejamy nim blaszkę łącznie z bokami. Ciasto nakłuwamy widelcem.Jabłka: Jabłka obieramy. Aby nie ściemniały zaraz po obraniu, wrzucamy je do miski z zimną wodą z odrobiną soku z cytryny bądź kwasku cytrynowego. Jabłka kroimy w kostkę różnej wielkości. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone jabłka, przyprawiamy cukrem, cynamonem, wanilią i dusimy. Gdy owoce puszczą sok, trochę go odparowujemy i dodajemy galaretki. Jabłka należy lekko ostudzić.
Beza: Białka ubijamy na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do momentu gdy cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami a masa białkowa będzie śnieżno biała i błyszcząca (ok 10 min. lub dłużej), wtedy dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny. Chwilę jeszcze miksujemy ok 1 min.
Składanie ciasta: Na blaszkę wyklejoną kruchym ciastem wykładamy jabłka, następnie bezę i na koniec ścieramy na dużych oczkach pozostałe ciasto. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok godzinę. Szarlotkę po wyjęciu należy wystudzić, i wstawić na kilka godzin do lodówki aby jabłka związały.
Komentarze
Prześlij komentarz