Szarlotka na kruchym spodzie i słodką chmurką

Szarlotka na kruchym spodzie i słodką chmurką


 Jak już nie raz wspominałam, szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, dlatego lubię przy niej pokombinować aby urozmaicić jej smak. Ta wersja jest jednak bardzo standardowa co nie znaczy, że tak smakuje niepowtarzalnie. Kruche ciasto przełożone aromatycznymi jabłkami, przyprawione cynamonem i prawdziwą wanilią, zwieńczeniem jest słodziutka pianka i paski kruchego wypieczonego ciasta. 

Składniki:

ciasto:

  • 450g mąki pszennej typ 450
  • 4 żółtka
  • 250g margaryny (kostka)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany bądź jogurtu 
  • szczypta soli
Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 galaretka np o smaku pomarańczowym bądź cytrynowym
Pianka bezowa:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto: mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Wrzucamy pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę i razem szatkujemy do rozdrobnienia i połączenia składników, następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek i pianki.
Jabłka:  Jabłka obieramy usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy owoce, przyprawiamy cynamonem oraz wanilią. Prażymy, gdy jabłka puszczą sok wtedy dodajemy galaretkę i redukujemy sok. Odstawiamy aby lekko ostygły (Gdyby jabłka były zbyt kwaśne można dodać odrobinę cukru bądź miodu)
Pianka: Białka ubijamy ze szczypta soli, gdy zrobi się piana wtedy stopniowo dodajemy cukier - ubijamy do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny, następnie dodajemy sok z cytryny i kisiel. Jeszcze chwilę ubijamy, gdy ubijana piana będzie już gęsta i błyszcząca przestajemy miksować.

Składnie: Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, 3/4 porcji wyklejamy formę do pieczenia (u mnie 25/30) łącznie z bokami, nakłuwamy aby para mogła uciekać, można również odrobinę obsypać kaszą manną wtedy zapobiegniemy zakalcowi między ciastem a owocami, następnie wykładamy jabłka, pianę białkową i na samą górę pozostałe kruche ciasto. Można zrobić to w formie kruszonki, ja pobawiłam się i ciasto obłożyłam paskami tworząc na wierzchu szachownicę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 1 godziny bądź dłużej. Ciasto w góry musi się ładnie zarumienić.







Komentarze

Popularne posty