Ciasto Laskowy rządzi!

Ciasto Laskowy rządzi!


Ciasto, które skradło moje serce! Z pewnością jeszcze nie raz zagości w moim domu. Inspiracją były orzechy laskowe i to dzięki nim ciasto jest bardzo aromatyczne, pachnące i od razu chcesz je jeść. Biszkopt z orzechów laskowych i dodatkiem kakao przełożony lekkim kremem z jogurtów naturalnych oraz bitej śmietany, dopełnieniem są świeże maliny zalane galaretką. Bardzo proste połączenie ale za to idealne! 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 100g  zmielonych orzechów lakowych
  • 70g mąki pszennej tortowej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:
Mąki i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy - wszystko ze sobą mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i mikserem ubijamy pianę, gdy jest już biała i gęsta stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki, również stopniowo i mieszamy już szpatułką. Przelewamy do foremki moja miała 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 25 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i suwamy papier. Studzimy i przekrawamy na pół na dwa cieńsze blaty.

Składniki na masę jogurtową:

  • 3 małe jogurty naturalne tupu greckiego (3x200g)
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
  • 200g świeżych malin
  • 2 galaretki o smaku malinowym, truskawkowym
  • 0,5 litra wody
  • 5 łyżek kwaśnego powidła np. z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odstawiamy  do napęcznienia, następnie zalewamy wrzątkiem ok 100 ml i mieszamy do rozpuszczenia, lekko studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno.
Jogurty przez chwilę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, następnie za pomocą szpatułki łączymy z bitą śmietaną i żelatyną.

Maliny przebieramy. Galaretki rozpuszczamy 0,5 l gorącej wody - odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, wylewamy na ciasto jak już będzie leciutko tężała.

Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem, wykładamy 3/4 masy jogurtowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałą masą, układamy maliny i wylewamy wystudzoną galaretkę. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki. 





 

Komentarze

Popularne posty