Wuzetka z wiśniami

Wuzetka z wiśniami



Pyszne obłędnie czekoladowe ciasto, nasączone kawą z sheridan's i wiśniówką przez co jest wilgotne i bardzo aromatyczne, przełożone kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone dla przełamania słodkości jest też powidło wiśniowe. Całość to eksplozja smaków!! Uwielbiam! Szybko się robi a jeszcze szybciej znika 💛💛💛

Składniki na biszkopt kakaowy: (forma 35/27)
  • 7jajek
  • 200g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody
  • 200g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 60g kakao
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na pianę po czym stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy piana będzie gesta i sztywna dodajemy po jednym żółtku, na końcu małą strużką wlewamy olej. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą i kakao, następnie dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i usuwamy papier. Zostawiamy do ostygnięcia, gdy ciasto jest zimne przecinamy na pół na dwa blaty.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 serki mascarpone
  • 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki wkładamy do dość wysokiej miski i miksujemy, aż krem zgęstnieje. 1/3 kremu przekładamy do rękawa cukierniczego - zrobimy z niego ozdobne rozety.

Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady deserowej
  • 50 ml mleka 
  • 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i dostawiamy do napęcznienia. W tym czasie mleko i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy, aż czekolada nie będzie miała grudek, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści w czekoladzie. Studzimy.

Poncz: kawa rozpuszczalna z dodatkiem alkoholu sherida's i wiśniówką

Ponadto: 1 słoiczek kwaśnej konfitury wiśniowej

SKŁADANIE:
Podstawa to oczywiście blat biszkoptu kakaowego, który najpierw nasączamy, a potem wykładamy powidło wiśniowe i krem śmietankowy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nasączamy. Wylewamy polewę czekoladową, a po jej zastygnięciu rękawem cukierniczym z tylką wyciskamy rozety.






Komentarze

Popularne posty