Wuzetka z wiśniami
Wuzetka z wiśniami
Pyszne obłędnie czekoladowe ciasto, nasączone kawą z sheridan's i wiśniówką przez co jest wilgotne i bardzo aromatyczne, przełożone kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone dla przełamania słodkości jest też powidło wiśniowe. Całość to eksplozja smaków!! Uwielbiam! Szybko się robi a jeszcze szybciej znika 💛💛💛
Składniki na biszkopt kakaowy: (forma 35/27)
- 7jajek
- 200g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 płaskiej łyżeczki sody
- 200g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 60g kakao
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 serki mascarpone
- 1 cukier waniliowy
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady deserowej
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
Poncz: kawa rozpuszczalna z dodatkiem alkoholu sherida's i wiśniówką
Ponadto: 1 słoiczek kwaśnej konfitury wiśniowej
SKŁADANIE:
Podstawa to oczywiście blat biszkoptu kakaowego, który najpierw nasączamy, a potem wykładamy powidło wiśniowe i krem śmietankowy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nasączamy. Wylewamy polewę czekoladową, a po jej zastygnięciu rękawem cukierniczym z tylką wyciskamy rozety.
Komentarze
Prześlij komentarz