Torcik czekoladowo - malinowy
Torcik czekoladowo-malinowy
Nieziemsko pyszny, cały ociekający czekoladą. Każdy czekoladożerca musi musi go koniecznie spróbować! Czekoladowy biszkopt, ganache również czekoladowy, mus malinowy i wszystko oblane gęstą polewą oczywiście czekoladową! 🍫💛🍫💛🍫💛Tym razem pomysł zaczerpnięty z internetu od Pawła Małeckiego - kuchnia Lidla
Biszkopt Czekoladowy:
- 5 jaj
- niepełna szklanka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- niepełna szklanka cukru
- 100 g margaryny
- 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ganache Czekoladowy:
- 300g czekolady deserowej
- 200g śmietanki 30%
- 50g masła
Maliny:
- 300g malin (mogą być mrożone)
- 2 galaretki o smaku malinowym
- 400 ml wody
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietanki 30%
- 1czubata łyżeczka żelatyny
Składanie:
Ustawiamy rant na średnicę naszego upieczonego biszkopta. Składnie zaczynamy standardowo od podstawy z jednego blatu biszkoptu (biszkopt można odrobinę nasączyć, tym co mamy w domu pod ręką. Ja nasączyłam kawą z likierem sharidans'e),wylewamy czekoladowy ganache i wstawiamy do lodówki, aż czekolada całkowicie zwiąże. Wtedy wylewamy mus malinowy (dobrze kiedy mus już ma lekko zawiesistą konsystencje, ale żeby dał się jeszcze wylać), przykrywamy go drugim blatem biszkoptowym, lekko nasączamy i wylewamy polewę czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce i niestety aby go spróbować musimy poczekać kilka godzin, aż wszystkie składnik zwiążą.
Dodam, że warto poczekać bo efekt końcowy jest oszałamiający! 💛
Komentarze
Prześlij komentarz