Sernik straciatella z salsą truskawkową

Sernik straciatella z salsą truskawkową


Tak jak już nie raz wspominałam, uwielbiam serniki niemalże w każdej postaci, dlatego też często przy nich eksperymentuje. A o to moja kolejna wariacja na temat sernika. Przepis stary, jak to moja mama mówi "komunistyczny"😄 lekko z tuningowany.  Kruchy makowy spód z puszystą masą serową nafaszerowaną kawałkami czekolady i orzechami włoskimi. Góra pokryta salsą truskawkową z miętą i galaretką. Kto ma chęć?? 💛

Składniki na ciasto:

  • 30dkg mąki pszennej typ 450
  • 10dkg margaryny
  • 1 jajko
  • 7dkg cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku

Składniki masa serowa:

  • 1kg mielonego twarogu 
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół laski wanilii
  • 100g czekolady
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo: 0,5kg świeżych truskawek,kilka listków świeżej mięty, 2 opakowania galaretki truskawkowej

Wykonanie:

Ciasto: margarynę szatkujemy z mąką i makiem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki (na czas przygotowania masy serowej) aby skruszało. Prostokątną blachę wykładamy papierem, dno formy wykładamy ciastem - pamiętajmy aby boki blaszki również były wyłożone ciastem. Nakłuwamy widelcem.

Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i wanilią na białą masę. Podczas ucierania dodajemy na zamianę ser i budyń, następnie dodajemy olej i pianę z białek. Następnie wlewamy gorące mleko (mleko należy zagotować). Masę serową należy starannie wymieszać. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy (czekoladę i orzechy obtaczamy w mące ziemniaczanej po to aby nie poszły na dno podczas pieczenia).
Gotową masę wylewamy do formy na wcześniej przygotowany spód. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok godziny, aż wierzch się ładnie zarumieni. Sernik wyjmujmy z piekarnika dopiero gdy ciasto całkowicie ostygnie.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdy żelatyna się rozpuści galaretki studzimy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy posiekaną mięte. Aby truskawki trzymały się na cieście i dłużej zachowały świeżość, po wierzchu ciasta pędzelkiem rozprowadzam cieniutką warstwę galaretki, następnie układam truskawki, pozostałą galaretkę wylewam dopiero gdy lekko zacznie tężeć.
Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej  4 godziny.

Gotowe 😀




Komentarze

Popularne posty