Sernik OREO bez pieczenia

Sernik OREO

 
Mój kolejny autorski pomysł na pyszne ciacho. Sernik na zimno OREO to połączenie dwóch mas serowych na kruchym spodzie z herbatników brown. Pierwsza masa wykonana jest z białej środkowej części ciastek oreo, a druga z kruszonymi korpusami w kształcie przepięknych serc. Ciasto nie jest za słodkie, smakuje wybornie, a do tego wygląda jak milion dolców 😋💛😋

Składniki: (do ciasta użyła formy o wymiarach 25x30 cm)

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 200 g białej czekolady (dwie tabliczki)
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 opakowania ciastek oreo (2x157g)
  • 1 opakowanie herbatników brown
  • 100 g masła
Wykonanie:
Spód: Herbatniki pokruszyć na drobno, dodać rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć na dnie formy do pieczenia , lekko docisnąć aby okruszki połączyły się w całość. Wstawić do lodówki do związania.
Ciasteczka Oreo rozdzielamy, nadzienie ze środka wyskrobujemy, korpusy ciastek rozdrabniamy na drobno. 3/4 Korpusów użyłam do masy serowej pozostałe na kruszonkę.
I masa: najpierw wykonujemy masę serową w kształcie serduszek, ponieważ będą one potrzebowały zamrożenia, aby łatwo wyjąc je z formy sylikonowej. Formy której użyłam do wykonania serc, znajdziecie w zdjęciach pod tekstem. Do masy serduszkowej potrzebujemy: 400g twarogu, 200ml śmietanki, 1 białą czekoladę, 2 łyżki żelatyny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy do temp. pokojowej. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy na 5 min do napęcznienia, po czym rozpuszczamy ją w ok 100 ml gorącej wody - oczywiście studzimy. Zmielony ser przekładamy do miski, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ucieramy mikserem na puszysto przez kilka minut. Dodajemy śmietankę,najpierw delikatnie trzeba ją wymieszać z utartym twarogiem za pomocą łopatki potem znowu miksujemy, aż masa serowa zwiększy objętość. Następnie cieniutkim strumieniem wlewamy żelatynę na końcu dodajmy rozdrobnione korpusy ciastek. Gotową masę przekładamy do sylikonowej foremki i wstawiamy do zamrażarki, czekamy, aż serca prawie całkowicie się zamrożą.
II masa: Do wykonania tej masy potrzebujemy: 600g twarogu, 300ml śmietanki, 1 białą czekoladę, 1 cukier z prawdziwą wanilią, nadzienie z oreo, 2 łyżki żelatyny. Czekoladę i nadzienie z oreo rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy do temp. pokojowej. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy na 5 min do napęcznienia, po czym rozpuszczamy ją w ok 100 ml gorącej wody - oczywiście studzimy. Zmielony ser przekładamy do miski, dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz cukier z wanilią i ucieramy mikserem na puszysto przez kilka minut. Dodajemy śmietankę,najpierw delikatnie trzeba ją wymieszać z utartym twarogiem za pomocą łopatki potem znowu miksujemy, aż masa serowa zwiększy objętość, na końcu cieniutkim strumieniem wlewamy żelatynę.
Składnie sernika: Do formy wyłożonej herbatnikami najpierw wylewamy masę serową II (tą z wanilią i nadzieniem z oreo), następnie wyjmujemy serowe serca z zamrażarki, wyciągamy z formy sylikonowej i układamy na białej masie serowej lekko wciskając je do środka. Wolne przestrzenie między sercami obsypałam pozostałymi okruchami z korpusów ciastek. Ciasto należy przechowywać  w lodówce, do spożycia gotowe po kilku godzinach gdy obie masy porządnie zwiążą.
Smacznego! 💛
 



 
 




Komentarze

Popularne posty