Sałatka z kuskusem, prawdziwkami i wieprzowinką
Sałatka z kuskusem, prawdziwkami i wieprzowinką
Moje sałatki z reguły nie są zaplanowane, powstają z tego co zalega na półce w lodówce, zamrażarce spiżarce. I ta właśnie taka jest. Inspiracją tej sałatki były świeżo zebrane grzyby i to te najbardziej szlachetne PRAWDZIWKI oraz skrawki mięsa pozostałe po wczorajszym obiedzie. Do tego kilka dodatkowych składników z domowego ogródka: młody por, cebulka, słodka papryka; domowej spiżarni: kukurydza, suszone pomidory, jajka, ogórek kiszony, ananas. Całość połączone z kaszą kuskus i sosem na bazie jogurtu, musztardy i majonezu. Sałatka jest pyszna i treściwa. Śmiało może zastąpić drugie śniadanie, idealna na różne imprezy, świetny dodatek do warzyw z grilla. Smacznego! 💛
Składniki:
- 200g kaszy kuskus
- 400g mięsa wieprzowego (u mnie była karkówka)
- 6 świeżych prawdziwków
- 1 średnia cebula
- 1 młody por (biała część)
- 2 papryki słodkie szpiczaste (zielona, czerwona)
- 8 ogórków kiszonych
- 8 suszonych pomidorów w oliwie
- 4 jajka
- pół puszki ananasów
- mała puszka kukurydzy
- sos: łyżka gęstego jogurtu, łyżka musztardy sarepskiej, 2 łyżki majonezu
- przyprawy: kebab-gyros, czerwona do mięsa knorr, sól, pieprz, czosnek, olej, łyżeczka masła.
Wykonanie:
Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą lub bulionem i odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia. Przekładamy do dużej miski, w której będziemy mieszać wszystkie składniki. Prawdziwki oczyszczamy, kroimy w sporą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle gdy się zaszkli dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilę dusimy.Wrzucamy do kaszy aby przeszła zapachem grzybów. Mięso można przygotować wcześniej, kroimy je na małe kawałki przyprawiamy przyprawą do mięsa knorr oraz kebab-gyros plus pieprz. Mięso wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem, obsmażamy z każdej strony, dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy woda odparuje, przysmażamy na złoty kolor. Mięso zdejmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, po ostygnięciu dorzucamy do miski. Pozostałe składniki również kroimy według uznania (kostka, paski) i dodajemy do miski. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i dodajemy jogurt, musztardę, majonez - wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki do połączenia składników.Gotowe! Palce lizać 😋
Komentarze
Prześlij komentarz