Sałatka z kuskusem, prawdziwkami i wieprzowinką

Sałatka z kuskusem, prawdziwkami i wieprzowinką


Moje sałatki z reguły nie są zaplanowane, powstają z tego co zalega na półce w lodówce, zamrażarce spiżarce. I ta właśnie taka jest. Inspiracją tej sałatki były świeżo zebrane grzyby i to te najbardziej szlachetne PRAWDZIWKI oraz skrawki mięsa pozostałe po wczorajszym obiedzie. Do tego kilka dodatkowych składników z domowego ogródka: młody por, cebulka, słodka papryka; domowej spiżarni: kukurydza, suszone pomidory, jajka, ogórek kiszony, ananas. Całość połączone z kaszą kuskus i sosem na bazie jogurtu, musztardy i majonezu. Sałatka jest pyszna i treściwa. Śmiało może zastąpić drugie śniadanie, idealna na różne imprezy, świetny dodatek do warzyw z grilla.  Smacznego! 💛

Składniki: 

  • 200g kaszy kuskus
  • 400g mięsa wieprzowego  (u mnie była karkówka)
  • 6 świeżych prawdziwków
  • 1 średnia cebula
  • 1 młody por (biała część)
  • 2 papryki słodkie szpiczaste (zielona, czerwona)
  • 8 ogórków kiszonych
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • 4 jajka 
  • pół puszki ananasów
  • mała puszka kukurydzy
  • sos: łyżka gęstego jogurtu, łyżka musztardy sarepskiej, 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: kebab-gyros, czerwona do mięsa knorr, sól, pieprz, czosnek, olej, łyżeczka masła.

Wykonanie:

Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą lub bulionem i odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia. Przekładamy do dużej miski, w której będziemy mieszać wszystkie składniki. Prawdziwki oczyszczamy, kroimy w sporą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle gdy się zaszkli dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilę dusimy.Wrzucamy do kaszy aby przeszła zapachem grzybów. Mięso można przygotować wcześniej, kroimy je na małe kawałki przyprawiamy przyprawą do mięsa knorr oraz kebab-gyros plus pieprz. Mięso wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem, obsmażamy z każdej strony, dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy woda odparuje, przysmażamy na złoty kolor. Mięso zdejmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, po ostygnięciu dorzucamy do miski. Pozostałe składniki również kroimy według uznania (kostka, paski) i dodajemy do miski. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i dodajemy jogurt, musztardę, majonez - wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki do połączenia składników.
Gotowe! Palce lizać 😋


Komentarze

Popularne posty