Kotlety ziemniaczane z boczkiem i cebulą

Kotlety ziemniaczane z boczkiem i cebulą


Ja najbardziej uwielbiam posypane koperkiem ze szklanką maślanki bądź kefiru mniami😋 świetnie sprawdzają się również jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków, polecam do pieczonego kurczaka bądź do mięsnego gulaszu. Bardzo proste w przygotowaniu nawet dla najbardziej opornych 😉💛

Składniki: 

Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ zawszę robię je na oko. Do wykonania tych kotlecików potrzebujemy: ziemniaki, kawałek boczku może być parzony lub wędzony, cebula, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżka mąki ziemniaczanej, jajko, bułka tarta, olej do smażenia.

 Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej, następnie tłuczemy bądź przeciskamy przez praskę. Boczek podsmażamy na patelni, dodajemy cebulę i na końcu czosnek. Wszystko dodajemy do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Jeszcze z ciepłych ziemniaków formujemy kotleciki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne panierujemy w jajku, bułce i smażymy na oleju.

  


Propozycja podania: Kurczak pieczony, kotlety ziemniaczane, sałatka wiosenna

Komentarze

Popularne posty