Gyrosiaki

Gyrosiaki


Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione soczystym mięskiem, cebulą, papryką. To taka mięsna wersja cebularza 😉 Ciasto jest mięciutkie w środku i jednocześnie chrupiące z zewnątrz. Idealne na drugie śniadanie, do pracy, w podróży czy po prostu ot tak do pochrupania 😀 

Składniki na ciasto:

  • 40dkg mąki pszennej (ja używałam BASI do pizzy)
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
Składniki na farsz: 
  • 50 dkg mięsa wieprzowego (u mnie była karkówka)
  • 3 cebule
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, knorr do mięsa
  • olej do smażenia
  • mak do posypania
Wykonanie: 
Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko podgrzewamy do temp. 30 stopni. Drożdże rozcieramy w kubeczku z cukrem, łyżeczką mąki i trzema łyżkami ciepłego mleka - rozczyn odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować (powinny się spienić i podwoić objętość). Do mąki dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki (mleko, sól, jajko, olej) i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni. Formujemy kulkę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i marynujemy w przyprawach. Cebule kroimy w piórka, a paprykę w paseczki. Mięso wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem, chwilę obsmażamy i zalewamy niewielką ilością wody, przykrywamy pokrywką, dusimy przez jakieś 15-20 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy nadmiar wody, następnie smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę, po chwili czosnek i na końcu paprykę. Na końcu jeszcze raz doprawiamy do smaku według własnego uznania. Gdy papryka lekko zmięknie farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, z których formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy (ja robię to ręką). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 min aby znów trochę urosły. Denkiem szklanki robimy w każdej bułeczce wgłębienie (wybierzcie taką szklankę bądź pojemnik aby zrobiły jak najwięcej miejsca na farsz), w które wykładamy farsz - ja daję go dość sporo ale jeśli ktoś nie lubi dużo oczywiście może dać mniej. Pędzelkiem rozsmarowujemy mleko po powierzchni wolnego ciasta, posypujemy startym żółtym serem i makiem.
Gyrosiaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 20-25 min.





Komentarze

Popularne posty