Fasolka po Bretońsku

Fasolka po Bretońsku


Klasyka, która gości od czasu do czasu na każdym polskim stole. Tyle przepisów co gospodyń i gospodarzy 😉. Ja również mam swój sposób na fasolkę po bretońsku i dziś pragnę podzielić się nim z wami wszystkimi 💛 Moja wersja jest dość gęsta, nafaszerowana mięsem, podkręcona warzywami, a fasolka mięciutka, wprost rozpływa się w ustach 😋

Składniki: 

  • 400g fasoli typu JAŚ
  • 400g łopatki wieprzowej
  • laska kiełbasy np. podwawelskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew, pietruszka, kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kartoniki przecieru pomidorowego 
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka, ostra, piramidka z przyprawami do pomidorowej, majeranek, natka pietruszki, lubczyk, 

Wykonanie: 

Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i namoczoną odstawiamy na całą noc.  Rano ponownie płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy świeżą wodą, poziom wody powinien sięgać 1 cm ponad powierzchnię fasoli. Gotujemy do miękkości. W między czasie przygotowujemy mięso i warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę, seler - ścieramy na tartce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, obsmażamy z każdej strony po czym dolewamy ok 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości pod przykryciem. Gdy woda odparuje, doprawiamy mięso do smaku solą, pieprzem, przyprawą do mięsa knorr, smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy starte warzywa, posiekaną natkę i lubczyk oraz czosnek. Na tej samej patelni smażymy kiełbasę pokrojoną w połówki oraz cebulę.
Do garnka z fasolą wlewamy przecier pomidorowy, piramidkę z przyprawami i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem dusimy do miękkości i połączenia wszystkich składników, doprawiamy przyprawami według własnego uznania.





Komentarze

Popularne posty