Biszkopt kokosowy

Biszkopt kokosowy

 Nie ma się tu nad czym rozwodzić, puszysty pachnący kokosem biszkopt to podstawa wielu ciast, świetnie się komponuje z różnymi kremami i owocami. Inspiracji jest wiele więc pieczcie i twórzcie pyszne ciasta 💛💛

Składniki: (forma sylikonowa 26 cm)

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50g wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
Wykonanie:

Mąki przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i wiórki kokosowe (jeżeli wiórki są duże można je zmielić). Wszystko razem mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąki i mieszamy już łopatką, aż do połączenia składników. Formę sylikonową delikatnie natłuszczamy i wylewamy do niej ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 30-35 min do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero jak całkowicie wystygnie.


Komentarze

Popularne posty