Biszkopt kokosowy
Biszkopt kokosowy
Nie ma się tu nad czym rozwodzić, puszysty pachnący kokosem biszkopt to podstawa wielu ciast, świetnie się komponuje z różnymi kremami i owocami. Inspiracji jest wiele więc pieczcie i twórzcie pyszne ciasta 💛💛
Składniki: (forma sylikonowa 26 cm)
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50g wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąki przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i wiórki kokosowe (jeżeli wiórki są duże można je zmielić). Wszystko razem mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąki i mieszamy już łopatką, aż do połączenia składników. Formę sylikonową delikatnie natłuszczamy i wylewamy do niej ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 30-35 min do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero jak całkowicie wystygnie.
Komentarze
Prześlij komentarz