Szarlotka przekładana z karmelizowanymi orzechami

Szarlotka przekładana z karmelizowanymi orzechami


Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, robiłam już ją w wielu wersjach, ale ta jest dla mnie zupełnie nowa. Cieniutkie warstwy delikatnego kruchego ciasta przełożone lekko kwaskowatym nadzieniem jabłkowym, a góra przykryta karmelizowanymi orzechami włoskimi. To prawdziwa eksplozja smakowa, można ją jeść bez końca...😍😋😋💛 Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu 😊 Wam również polecam 💛

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 kostka margaryny
  • 150 g cukru drobnego
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Składniki masa orzechowa: 
  • 300 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
Składniki masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 50 g masła
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 galaretki np. o smaku pomarańczowym lub cytrynowym
  • sok z połowy cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
Wykonanie:
CIASTO: Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy margarynę (z lodówki) i szatkujemy nożem na mniejsze części, równocześnie łącząc ją z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na ok 30 min do godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy w prostokąt do niedużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 3 osobne placki. Temperatura 180 stopni, czas pieczenia 15-20 min, aż się ładnie zarumienią. Przy pieczeniu ostatniego placka 7 minut przed końcem wykładamy na niego masę orzechową.
ORZECHY: Masło, cukier, miód należy zagotować w rondelku, dodajemy posiekane orzechy włoskie i ciągle mieszając gotujemy przez ok 2 minuty
JABŁKA: Jabłka obieramy, usuwamy nasienia i wrzucamy do miski z wodą  i sokiem z cytryny (chodzi o to aby jabłka nam nie zaciemniały zanim obierzemy i pokroimy wszystkie). Można zetrzeć na tartce o dużych oczkach ja je pokroiłam w drobną kostkę. Na dużej patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojone jabłka, cukier z wanilią, cynamon. Wszystko razem dusimy, gdy jabłka puszczą sok dodajemy galaretki. Dusimy i redukujemy sok przez kilka - kilkanaście minut. Masę jabłkową należy lekko ostudzić.
SKŁADANIE: Pierwszy blat układamy na blaszce wyłożonej papierem, wykładamy połowę jeszcze ciepłej masy jabłkowej, następnie kolejny blat i pozostała masa jabłkowa, nakrywamy ostatnim blatem z orzechami. Szarlotkę najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepsza jest na drugi dzień gdy placki trochę skruszeją. 






Komentarze

Popularne posty