Śmietanowiec z karmelem i słonecznikiem

Śmietanowiec z karmelem i słonecznikiem



Leciutkie, bardzo kremowe ciasto na bazie biszkoptu z masą śmietanową, kajmakową i karmelizowanym słonecznikiem. Ciasto bardzo szybko się robi, nie jest skomplikowane w wykonaniu ale za to znika z talerza bardzo szybko 😋😉💛

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 200 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
Składniki masa karmelowa:
  • 1 puszka kajmaku
  • 50 g masła
Składniki słonecznik:
  • 150 g łuskanego słonecznika 
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Biszkopt: Biszkopt: Obie mąki przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Zaczynamy od ubijania białek, następnie stopniowo dodajemy cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Masę jajeczną ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż będzie gęsta i bardzo puszysta. Następnie delikatnie łączymy z mąką za pomocą łopatki. Wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 20-25 min. do tak zwanego suchego patyczka. Biszkopt po ostygnięciu przekrwawmy na pół na dwa blaty.
Masa śmietanowa: żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy aby spęczniała, następnie zalewamy gorącą wodą ok 100 ml i rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, gdy będzie już gęsta dodajemy kwaśną śmietanę i małą strużką wlewamy żelatynę, wszystko razem miksujemy przez ok 1 min.
Masa Karmelowa: Kajmak z puszki ucieramy z masłem i odstawiamy na chwilę do lodówki aby zgęstniał.
Słonecznik: w rondelku rozpuszczamy masło, cukier, miód. Następnie dodajemy słonecznik, gotujemy ciągle mieszając, aż zacznie się karmelizować. Lekko ostudzić, przy studzeniu należy mieszać słonecznik od czasu do czasu aby się nie po sklejał bo potem będzie go ciężko ułożyć.
Składnie ciasta: Na przekrojony biszkopt wykładamy masę śmietanową, którą przykrywamy drugą polową biszkopta. Wykładamy masę karmelową i karmelizowany słonecznik. Ciasto przechowujemy w lodówce, przed pierwszym testowaniem musimy mu dać chwilę na  związanie 😉

GOTOWE 😊 Prawda, że proste?




Komentarze

Popularne posty