Paszteciki z ciasta krucho-drożdżowego

Paszteciki z ciasta krucho-drożdżowego


Mięciutkie i kruche jednocześnie, banalnie proste do zrobienia 😏 W dzisiejszej odsłonie paszteciki wykonane z ciasta krucho-drożdżowego napełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. To takie mini drożdżóweczki, świetnie nadają się na wigilijny stół ale również jako drugie śniadanie, dodatek do zup -kremów, przekąska na wycieczce czy domowej imprezie. Ciasto można faszerować czym chcemy (serem, szpinakiem, kaszami, grzybami, warzywami), ja dzisiaj idę w klasykę 😎😋💛

Składniki na Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 2 kostki margaryny
  • 2 żółtka i 1 jajko + 1 jajko do smarowania
  • 1 szklanka śmietany 18% (250ml)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz: 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • olej, sól, pieprz
  • odrobina maku do posypki (można użyć też sezamu czy czarnuszki)
FARSZ: Najlepiej go zrobić dzień wcześniej. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, wrzucamy do garnka dodajemy wodę i gotujemy aby kapusta zmiękła. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy najpierw cebulę - smażymy, aż się zeszkli i delikatnie zacznie się przypalać wtedy dodajemy pieczarki. Wszystko razem dusimy do momentu odparowania całej wody z pieczarek. Kapustę odciskamy dodajemy usmażone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Odstawiamy do związania.
CIASTO: Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sól. Drożdże kruszymy i razem z cukrem dodajemy do śmietany - dokładnie mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Do przesianej mąki dodajemy margarynę i nożem szatkujemy łącząc ze sobą składniki, następnie dodajemy jajko, żółtka, śmietanowy rozczyn - energicznie zagniatamy ciasto, zagniatamy do momentu, aż ciasto samo będzie odchodzić od dłoni i blatu. Formujemy kulkę, wkładamy do miski przykrywamy ściereczką i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy w prostokąt, dość cienko na ok 2-3mm. Wzdłuż dłuższej krawędzi w linii układamy farsz i zwijamy do środka przekładając raz, dociskamy ciasto palcami aby zamknąć farsz, potem 0,5cm dalej odcinamy ciasto. Nasz pasztecik przekładamy o 180 stopni aby łączenie ciasta było pod spodem. Formujemy palcami aby wyszedł nam w miarę równy wałeczek, który kroimy na mniejsze części na ok 3-4 cm.(Z jednego rozwałkowanego kawałka wychodziły mi 4 wałeczki). Górę ciasta nacinamy ostrym nożykiem w  dwóch - trzech miejscach (aby podczas pieczenia para mogła się wydostać). Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem (do smarowania można też wykorzystać pozostałe białka), posypujemy makiem,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 20min., aż się ładnie przypieką.


Komentarze

Popularne posty