Orzechowy sernik na zimno z jagodami

Orzechowy sernik na zimno z jagodami

Idealna propozycja na upalne lato. Lekki orzeźwiający sernik orzechowy bez pieczenia z jagodową pianką oraz galaretką naszprycowywaną owocami jagód, a wszytko to podane na chrupiącym spodzie z kruszonych herbatników. Mmmniami u mnie w domu zniknął błyskawicznie😎💛💛

Składniki:  

  • 200g herbatników maślanych
  • 100g roztopionego masła (pół kostki)
  • 2 opakowania śmietankowego serka z orzechami (2x275g)
  • 200g białej czekolady (2 tabliczki)
  • 250ml śmietanki 30-36% 
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych
  • 25dkg jagód (mogą być też mrożone)
  • 1 słoik z konfiturą jagodową

Wykonanie:

SPÓD: 150g herbatników dość drobno kruszymy, dodajemy rozpuszczone masło i dobrze mieszamy. Herbatniki powinny mieć konsystencje mokrego piasku. Na dnie tortownicy (moja ma średnicę 24cm) wykładamy wycięty w okrąg papier do pieczenia, na niego wykładamy ciastka i dociskając łyżką do dna formujemy spód do ciasta. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA: 150g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, 150ml śmietanki ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy ser i rozpuszczoną czekoladę chwilę miksujemy aby odrobinę napowietrzyć masę, po czym dodajemy żelatynę i ubitą śmietankę i wszystko razem ze sobą łączymy za pomocą szpatułki. Wyjmujemy z lodówki nasz spód z herbatników, smarujemy go powidłem jagodowym oraz wybiórczo posypujemy jagodami, następnie wylewamy masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pianki jagodowej.
PIANKA: 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 50ml gorącej wody, następnie studzimy do temp. pokojowej i łączymy z 2 łyżkami konfitury jagodowej. Pozostałą śmietankę lekko podgrzewamy i dodajemy 50g rozdrobnionej czekolady i doprowadzamy do jej całkowitego rozpuszczenia - wkładamy na 10 min do zamrażarki do schłodzenia. Następnie miksujemy na najwyższych obrotach, gdy śmietana będzie już gęsta, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy konfiturę z żelatyną. (trzeba uważać aby masa się nie zważyła, ale nawet jeżeli lekko się zważy nie zmieni to smaku). Piankę wylewamy na masę serową, na górę wykładamy pozostałe herbatniki (już w całości) i wkładamy na chwilę do lodówki aby masy trochę związały.
GALARETKA: Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, dodajemy do niej jagody i jeżeli wam zostało to resztki z konfitury. Studzimy i oczywiście wylewamy na nasze ciasto. Całość najlepiej zostawić na całą noc do zastygnięcia. Smacznego 💛💛




Komentarze

Popularne posty