Miodownik
Miodownik
Przepyszne i aromatyczne placki miodowe przełożone kremem z kaszy manny oraz kwaśnym powidłem z mirabelki. To ciasto wielu osobom kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, ja uważam, że pasuje na każdą okazję. Najlepiej smakuje po 3-4 dniach od zrobienia,wtedy placki robią się wilgotne i rozpływają się w ustach.
Składniki (placek czeski - miodownik)
- 500g mąki pszennej
- 130g cukru pudru
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 10 dag margaryny
- łyżka śmietany 18%
- 1/2 litra mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 100 g cukru
- 1 kostka masła
Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnice dodajemy, sodę, sól, cukier puder oraz margarynę - szatkujemy, następnie dodajemy miód, jajka i śmietanę - zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części - każdą rozwałkujemy w prostokąt, przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni pieczemy ok 20 min. Placki przed złożeniem ciasta należy ostudzić.Krem: mleko należy zagotować, do wrzątku dodajemy cukier i kaszę, energicznie mieszamy aby nie było grudek - studzimy. Masło ucieramy mikserem na puszysto następnie dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny.Jak ktoś lubi aromatyczne kremy może dodać dowolny aromat do ciasta. 3 łyżki kremu odkładamy na ostatni placek, pozostały krem dzielimy na 3 równe części.
Składanie: Placek smarujemy powidłem, potem wykładamy krem - postępujemy tak z 3 pierwszymi plackami. Na ostatni czwarty wykładamy już tylko krem i to cieniutką warstwę, którą następnie oblewamy rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz