Miodownik

Miodownik


 Przepyszne i aromatyczne placki miodowe przełożone kremem z kaszy manny oraz kwaśnym powidłem z mirabelki. To ciasto wielu osobom kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, ja uważam, że pasuje na każdą okazję. Najlepiej smakuje po 3-4 dniach od zrobienia,wtedy  placki robią się wilgotne i rozpływają się w ustach.

Składniki (placek czeski - miodownik)

  • 500g mąki pszennej
  • 130g cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 10 dag margaryny
  • łyżka śmietany 18% 
Składniki na krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 100 g cukru
  • 1 kostka masła
Dodatkowo: konfitura z mirabelki, 100g czekolady i 50ml mleka - na polewę

Wykonanie:

Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnice dodajemy, sodę, sól, cukier puder oraz margarynę - szatkujemy, następnie dodajemy miód, jajka i śmietanę - zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części - każdą rozwałkujemy w prostokąt, przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni pieczemy ok 20 min. Placki przed złożeniem ciasta należy ostudzić.
Krem: mleko należy zagotować, do wrzątku dodajemy cukier i kaszę, energicznie mieszamy aby nie było grudek - studzimy. Masło ucieramy mikserem na puszysto następnie dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny.Jak ktoś lubi aromatyczne kremy może dodać dowolny aromat do ciasta. 3 łyżki kremu odkładamy na ostatni placek, pozostały krem dzielimy na 3 równe części.
Składanie: Placek smarujemy powidłem, potem wykładamy krem - postępujemy tak z 3 pierwszymi plackami. Na ostatni czwarty wykładamy już tylko krem i to cieniutką warstwę, którą następnie oblewamy rozpuszczoną czekoladą.




 




Komentarze

Popularne posty