Meksykańska zupa z pulpetami
Meksykańska zupa z pulpetami
Jest to moja wariacja na temat zupy meksykańskiej, użyłam do niej warzyw sezonowych, które zebrałam z mojej działeczki oraz kilku produktów, które kojarzą się stricte z kuchnią meksykańską. Zupka przez dużą ilość składników jest bardzo sycąca ale również bardzo rozgrzewająca. moją meksykankę polecam na chłodniejsze, deszczowe dni :)
Składniki:
Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ wszystko było robione na oko. Każdy może dawkować to co lubi według uznania.
Do mojej zupy użyłam następujących składników:
- wieprzowe mięso mielone (u mnie była łopatka ok 40dkg)
- młoda cebulka cukrowa
- ząbek czosnku
- marchew
- pietruszka
- natka pietruszki
- seler
- por
- lubczyk
- papryka zielona podłużna
- bób
- groszek zielony
- zielona fasolka szparagowa
- kukurydza z puszki
- czerwona fasola z puszki
- ogóreczki konserwowe
- pasata pomidorowa
- sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, piramidka z przyprawami do zupy pomidorowej.
- makaron
Wszystkie warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam w różne kształty - plastry, kostkę, połówki - jak kto lubi.
Bulion warzywny zaczęłam od wrzucenia na wrzątek: marchwi, pietruszki, selera, pora, lubczyku oraz piramidki z przyprawami do zupy pomidorowej, gdy warzywa zmiękły dodałam paprykę, groszek zielony, szparagówkę, bób oraz pasatę pomidorową. Po kolejnych kilku minutach dorzuciłam resztę składników, a zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz