Malinowa Melba - Sernik na zimno

Malinowa Melba


Przepyszna wersja sernika na zimno. Masa serowa jest zrobiona z gotowanej na mleku śmietany i jajek. To właśnie dzięki tej metodzie ser jest bardzo delikatny i puszysty nie zbyt słodki ale za to rozpływa się w ustach 😋😋 Dopełnieniem jest maślany spód z herbatników oraz soczyste maliny zalane galaretką. Polecam zwłaszcza na upalne dni 💛 Kto ma ochotę się skusić na takie delicje?

Składniki:

  • 1,5 l mleka najlepiej tłustego 3,2%
  • 0,5 l gęstej kwaśnej śmietany np 18%
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 100 g herbatników maślanych
  • 200-300 g malin
  • 1 galaretka o smaku malinowym

Wykonanie:

Żółtka za pomocą rózgi mieszamy ze śmietaną. Mleko należy zagotować w rondelku, na wrzątek wlewamy śmietanę z żółtkami, chwilę gotujemy na nie wielkim ogniu, delikatnie mieszając rózgą. Białko powinno zacząć się oddzielać tworząc na początku niewielkie grudki potem nieco większe - wtedy właśnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia naszą serwatkę przecedzamy przez sitko wyłożone mokrą odciśniętą gazą. Gazę zwijamy i delikatnie odciskamy nasz ser.
Maliny przebieramy, galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i studzimy. Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy pokruszonymi herbatnikami.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednej łyżce sera ciągle ucierając ale zmniejszamy obroty aby masa się nie zważyła. Do masy można dodać aromat na waniliowy.
Gotową masę serową wykładamy na herbatniki, układamy maliny i zalewamy chłodną lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Smacznego :)





Komentarze

Popularne posty