Malinowa chmurka

Malinowa chmurka


To ciasto robiłam dzisiaj po raz pierwszy i już się w nim zakochałam. Jest na prawdę przepyszne, nie można poprzestać tylko na jednym kawałku. Fundamentem ciasta jest waniliowy blat biszkoptowy przykryty żelką malinową oraz puszystym kremem na bazie śmietanki i sera mascarpone. ukoronowaniem jest chrupiąca słodziutka beza 💛💛💛

Składniki:

BISZKOPT: 
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier z wanilią
  • 1 niepełna szklanka mąki + łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
ŻELKA:
  • 300g malin (mogą być też mrożone)
  • 3 szklanki wody
  • 3 galaretki o smaku malinowym
KREM:
  • 500ml śmietanki 30-36%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
BEZA:
  • 3 białka 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  •  szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, gdy zaczną gęstnieć najpierw stopniowo dodajemy cukier a potem po żółtku. Masę ubijamy na puszysto, musi być bardzo gęsta. Do ubitej masy jajowej dodajemy mąkę z proszkiem i całość łączymy za pomocą łopatki. Wylewamy do Formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. pieczemy do suchego patyczka.
Żelka: wodę zagotowujemy i do wrzątku wrzucamy maliny, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy galaretki i mieszamy aż rozpuści się żelatyna. odstawiamy do schłodzenia.
Krem: żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy na 5 min do napęcznienia, potem dodajemy 50ml gorącej wody i rozpuszczamy żelatynę, ponownie odstawiamy tym razem do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy razem z serkiem mascarpone na sztywno. Do kremu dodajemy stopniowo żelatynę mieszając już łopatką aby krem się nie zażył.
Beza: do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy białka się podniosą i zaczną gęstnieć stopniowo dodajemy cukier. Białka z cukrem ubijamy tak długo aż masa będzie bardzo gęsta i błyszcząca, wtedy dodajemy szczyptę kwasku i łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeszcze chwilę miksujemy. Bezę wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni , po 15 min zmniejszamy temp. do 100 stopni i dosuszamy bezę przez ok 40min do godziny.
Składnie ciasta: biszkopt→żelka→krem→beza




Komentarze

Popularne posty