Malinowa chmurka
Malinowa chmurka
To ciasto robiłam dzisiaj po raz pierwszy i już się w nim zakochałam. Jest na prawdę przepyszne, nie można poprzestać tylko na jednym kawałku. Fundamentem ciasta jest waniliowy blat biszkoptowy przykryty żelką malinową oraz puszystym kremem na bazie śmietanki i sera mascarpone. ukoronowaniem jest chrupiąca słodziutka beza 💛💛💛
Składniki:
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier z wanilią
- 1 niepełna szklanka mąki + łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g malin (mogą być też mrożone)
- 3 szklanki wody
- 3 galaretki o smaku malinowym
- 500ml śmietanki 30-36%
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 białka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, gdy zaczną gęstnieć najpierw stopniowo dodajemy cukier a potem po żółtku. Masę ubijamy na puszysto, musi być bardzo gęsta. Do ubitej masy jajowej dodajemy mąkę z proszkiem i całość łączymy za pomocą łopatki. Wylewamy do Formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. pieczemy do suchego patyczka.Żelka: wodę zagotowujemy i do wrzątku wrzucamy maliny, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy galaretki i mieszamy aż rozpuści się żelatyna. odstawiamy do schłodzenia.
Krem: żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy na 5 min do napęcznienia, potem dodajemy 50ml gorącej wody i rozpuszczamy żelatynę, ponownie odstawiamy tym razem do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy razem z serkiem mascarpone na sztywno. Do kremu dodajemy stopniowo żelatynę mieszając już łopatką aby krem się nie zażył.
Beza: do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy białka się podniosą i zaczną gęstnieć stopniowo dodajemy cukier. Białka z cukrem ubijamy tak długo aż masa będzie bardzo gęsta i błyszcząca, wtedy dodajemy szczyptę kwasku i łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeszcze chwilę miksujemy. Bezę wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni , po 15 min zmniejszamy temp. do 100 stopni i dosuszamy bezę przez ok 40min do godziny.
Składnie ciasta: biszkopt→żelka→krem→beza
Komentarze
Prześlij komentarz