Leczo

Leczo

 

Sezon na paprykę w pełni więc czas na pyszne leczo. Najbardziej lubię prostotę i tradycję - taka jest właśnie moja wersja: papryka, cebula, pasata pomidorowa i oczywiście mięcho. Niezbędne minimum ale za to jaka eksplozja smakowa!! 

Składniki: 

  • 4 duże papryki czerwone, 1 żółta, 1 zielona
  • 3 duże cebule 
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 50 dkg mięsa wieprzowego
  • przyprawy: sól, vegeta, pieprz czarny, piramidka do pomidorowej, pieprz cayenne, lubczyk, natka pietruszki, bazylia, olej. 

Wykonanie: 

Mięso kroję na kawałki, przyprawiam i obsmażam na patelni. Kiełbasę kroję w kostkę i również podsmażam. Warzywa kroję w paski. W pierwszej kolejności w garnuszku podsmażam cebulę do momentu, aż się zeszkli następnie dodaję paprykę i chwilę smażę razem z cebulą. Warzywa zalewam przecierem pomidorowym i dodaję wcześniej przygotowane mięso i kiełbasę. Całość doprawiłam przyprawami i ziołami - dość ostro, wszystko razem duszę do miękkości.

Komentarze

Popularne posty