Kruche babeczki z kremem czekoladowym i owocami

Kruche babeczki z kremem czekoladowym i owocami




Przepyszne babeczki z niezwykle kruchego ciasta,w dzisiejszej odsłonie wypełnione po brzegi obłędnie czekoladowym kremem. Dla przełamania dorzuciłam śmietanowego kleksa i owoce sezonowe: borówki oraz moja ulubiona czerwona porzeczka. Z przepisu na babeczki wychodzi ok 70 sztuk korpusów. Ja z reguły część wykorzystuje od razu, a  drugą część zamykam w plastikowym pojemniku do przechowania na kolejny raz. Ciasteczka zachowują świeżość nawet do dwóch tygodni :) 

Składniki na ciasto kruche:

  • 1kg mąki pszennej (odsypać ok szklanki to podsypywania)
  • 2 kostki margaryny maślanej
  • 25dkg cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka smalcu
  • szczypta soli
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i cukier puder. Do mąki wrzucamy margarynę (ja ją wcześniej kroję w kostkę) i szatkujemy nożem na jak najmniejsze części jednocześnie łącząc z mąką, następnie dorzucamy żółtka jajek i energicznie zagniatamy ciasto do połączenia składników, w razie gdyby ciasto się nie łączyło należy wówczas dodać łyżkę smalcu. Ciasta nie zagniatamy zbyt długo aby tłuszcz się w nim za bardzo nie roztopił - wtedy traci swoją kruchość. Gotowe ciasto formujemy w prostokąt, zawijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto dzielimy w zależności od ilości i wielkości posiadanych foremek. Ja posiadam 25 sztuk foremek o średnicy zew. 4 cm i ciasto podzieliłam na trzy części. Każdą z części po kolei wałkujemy na ok 0,3 - 0,5 mm grubości, foremką wykrajmy ciasto i delikatnie palcami rozprowadzamy po foremce, na koniec dociskamy drugą foremką z góry aby brzegi babeczek miały ładne falbanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok 10-15 min., aż do momentu gdy ładnie się przyrumienią. Po ostygnięciu korpusy można wypełniać na dowolne sposoby.

Składniki wypełnienia babeczek (35 sztuk):

  • 200g czekolady (według uznania ja użyłam mlecznej i gorzkiej)
  • 200ml śmietanki 30-36%
  • 250g serka mascarpone
  • 150g borówek
  • 150g czerwonej porzeczki
150ml śmietanki wlewamy do rondelka i podgrzewamy ale jednocześnie pilnujemy aby śmietanka się nie zagotowała. Do gorącej śmietanki dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i zrobi się gładka i świecąca. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę. Do szklanej miseczki wrzucamy prawie cały serek mascarpone 200g oraz masę czekoladową z lodówki i przez chwilę mieszamy mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pozostałą śmietankę 50ml i serek mascarpone 50g razem miksujemy w osobnej miseczce  do zagęszczenia się śmietanki.
Korpusy babeczek wypełniamy obficie kremem czekoladowym, z boku każdej robimy małą rozetkę z bitej śmietany i wciskamy owoce w wolne miejsca, im więcej tym lepiej ;) Gotowe 💛💛




A tutaj jeszcze szybka wersja z masą kajmakową, posypką oraz pijaną wiśnią :)



Komentarze

Popularne posty