Ciasto Venus
Ciasto Venus
Mięciutki delikatny biszkopt z lekko kwaśną cytrynową pianką, dopełnieniem są powidła brzoskwiniowe oraz chrupiąca warstwa karmelizowanych wiórek kokosowych - to jest właśnie ciasto Venus - przepis wyciągnięty gdzieś z internetu ale muszę przyznać, że jest naprawdę pyszne 💛 A Wy macie ochotę spróbować? 😉
Składniki na biszkopt:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 25 dkg (kostka) zmielonego twarogu
- 1 cukier waniliowy
- 2 galaretki o smaku cytrynowym
- 0,5 l wody
- 500 ml śmietanki 30-36%
- 100 g wiórek kokosowych
- 1/3 kostki masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- 1 słoik powideł brzoskwiniowych lub morelowych
Biszkopt: Obie mąki przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Zaczynamy od ubijania białek, następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, a potem kolejno po jednym żółtku. Masę jajeczną ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż będzie gęsta i bardzo puszysta. Następnie delikatnie łączymy z mąką za pomocą łopatki. Wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 20-25 min. do tak zwanego suchego patyczka. Biszkopt po ostygnięciu przekrwawmy na pół na dwa blaty.
Masa: 0,5 litra wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej 2 galaretki, odstawiamy do ostygnięcia. Twaróg ucieramy z cukrem waniliowym i połową galaretki. Śmietankę ubijamy i też łączymy z galaretką. Następnie obie masy łączymy ze sobą dodając bitą śmietanę do twarogu. Masę jeszcze chwilę miksujemy jak zacznie wiązać wtedy wylewamy na biszkopt.
Kruszonka: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Mieszamy podgrzewając na palniku, gdy wiórki od spodu zaczną robić się brązowe wtedy zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż przestaną się karmelizować.
Składanie: pierwszy blat biszkoptu stanowi podstawę ciasta, wylewamy masę i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Biszkopt smarujemy powidłem i obsypujemy posypką kokosową.
Smacznego 💛💛
Komentarze
Prześlij komentarz