Biszkopt orzechowy

Biszkopt Orzechowy





Obłędnie aromatyczny pachnący orzechami biszkopt. Uwielbiam go wykorzystywać przy różnych ciastach z kremem i owocami , ale również świetnie nadaje się na blaty do tortu. W przepisie zmniejszona jest ilość mąki, a jej miejsce zajmują zmielone orzechy włoskie. Podczas pieczenia cały dom przyjemnie pachnie orzechami. Mniami 😋😋💛💛

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 cukier  waniliowy
  • 150g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i zmielone orzechy - wszystko razem mieszamy.
Białko oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy mikserem. Gdy białka z cukrem zgęstnieją pojedynczo dodajemy żółtka ciągle miksując. Na koniec dodajemy przygotowaną mąkę z orzechami i całość łączymy za pomocą szpatułki.
Ciasto wylewamy do formy, ja korzystam z formy silikonowej więc niczym jej smaruję, jeżeli korzystasz ze zwykłej blaszki pamiętaj aby wcześniej wyścielić ją papierem do pieczenia 😉
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez  ok 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
Dopiero po ostygnięciu wyjmuje ciasto z sylikonu.



Komentarze

Popularne posty