Sałatka z burakiem w roli głównej
Sałatka z burakiem w roli głównej
Burak w roli głównej to moja propozycja na odświeżającą i pełną aromatów sałatkę. Burak jest upieczony w marynacie, dzięki której jego smak jest wyeksponowany, świeży i soczysty. Ułożony na chrupiącej mieszance sałat w towarzystwie gruszki, sera fata oraz pieczonych orzechów włoskich. Całości dopełnia dresing na bazie soku z pieczonych buraków. To jest na prawdę eksplozja smaku.
Szybko się robi i pasuje na niemal wszystkie okazje. Polecam serdecznie 💛💛💛
Składniki:
- mix sałat z rukolą
- dwa średniej wielkości buraki
- dwie gruszki (mogą być w zalewie jeżeli posiadacie takie w swojej domowej spiżarni)
- opakowanie sera feta
- 100g orzechów włoskich
Składniki na dresing: sok z pieczonych buraków, 2 łyżki oliwy, sos sałatkowy np. grecki, łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny.
Wykonanie:
Zaczynamy od zamarynowania buraka. Do pieczenia buraka używam rękawa do pieczenia. Buraki myjemy, kroimy na pół i wrzucamy do rękawa, do środka wrzucamy również wszystkie składniki na marynatę. Rękaw zawiązujemy, mieszamy składniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok 40 min. Gdy worek podczas pieczenia napuchnie można przekuć go nożem. Buraki po ostygnięciu kroimy w kostkę.Sałatę myjemy i układamy na półmisku, na sałatę układam kolejno: buraki, gruszkę i ser feta również pokrojone w kostkę. Całość polewamy dresingiem i obsypujemy orzechami włoskimi. (orzechy wcześniej podpiekłam w piekarniku, wtedy smakują wyśmienicie).
Przepis uważam za bardzo prosty, ale kompozycja smaków zaspokoi nie jedno wymagające podniebienie ;) Smacznego 💛
Komentarze
Prześlij komentarz