Waniliowy sernik z truskawkami


Puszysty sernik waniliowy z truskawkami 

 




Uwielbiam serniki niemalże w każdym wydaniu 😋 Moja dzisiejsza propozycja jest dość banalna ale z pewnością zaspokoi podniebienia wszystkich sernikożerców i nie tylko 😉
Puszysty, lekki sernik o waniliowej nucie smakowej na kruchym spodzie, wykończony truskawkami w galaretce. Sernik jest prosty w wykonaniu, a proporcje są idealne - zawsze wychodzi!

Składniki na ciasto:

  • 30dkg mąki pszennej typ 450
  • 10dkg margaryny
  • 1 jajko
  • 7dkg cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masa serowa:

  • 1kg mielonego twarogu 
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół laski wanilii
dodatkowo: 0,5kg świeżych truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej

Wykonanie:

Ciasto: margarynę szatkujemy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki (na czas przygotowania masy serowej) aby skruszało. Prostokątną blachę wykładamy papierem, dno formy wykładamy ciastem - pamiętajmy aby boki blaszki również były wyłożone ciastem. Nakłuwamy widelcem.

Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i wanilią na białą masę. podczas ucierania dodajemy na zamianę ser i budyń, następnie dodajemy olej i pianę z białek. Na koniec dodajemy gorące mleko (mleko należy zagotować). Masę serową należy starannie wymieszać.
Gotową masę wylewamy do formy na wcześniej przygotowany spód. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok godziny, aż wierzch się ładnie zarumieni. Sernik wyjmuję z piekarnika dopiero gdy ciasto całkowicie ostygnie.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdy żelatyna się rozpuści galaretki studzimy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy w pożądane kształty (plastry, połówki, ćwiartki itp). Aby truskawki trzymały się na cieście, po wierzchu ciasta pędzelkiem rozprowadzam cieniutką warstwę galaretki, następnie układam truskawki, pozostałą galaretkę wylewam dopiero gdy lekko zacznie tężeć.

Gotowe 😀








Polecam i życzę smacznego :)



 

Komentarze

Popularne posty