Ciasto orzechowa wisienka
Ciasto orzechowa wisienka
Puszysty biszkopt z orzechów włoskich do tego wiśniowa wkładka i wiśniowe delicje. Idealnym dopełnieniem jest krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone.Wierzch oblany mleczną czekoladą z orzeszkami. Ciasto jest pełne aromatów, cudownie pachnie orzechami, a wiśnie doskonale przełamują jego słodkość. Zapraszam do wypróbowania i delektowania się 💛💛💛
Składniki na biszkopt orzechowy:
- 5 dużych jajek
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białko oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy mikserem. Gdy białka z cukrem zgęstnieją pojedynczo dodajemy żółtka ciągle miksując. Na koniec dodajemy przygotowaną mąkę z orzechami i całość łączymy za pomocą szpatułki.
Ciasto wylewamy do formy, ja korzystam z formy silikonowej więc niczym jej smaruję, jeżeli korzystasz ze zwykłej blaszki pamiętaj aby wcześniej wyścielić ją papierem do pieczenia 😉
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
Dopiero po ostygnięciu wyjmuje ciasto z sylikonu.
Pozostałe składniki:
- słoiczek powideł wiśniowych (najlepiej domowej roboty)
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 opakowanie ciastek delicji o smaku wiśniowym
- 200 ml śmietanki 36%
- 200g serka mascarpone
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 tabliczki czekolady mlecznej z orzeszkami
Wykonanie - składanie ciasta:
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, gdy się rozpuści dodajemy do powideł wiśniowych i mieszamy, aż się wszystko dobrze połączy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, aż lekko zacznie ścinać się galaretka.Serek Mascarpone i śmietanę wkładamy razem do miski i miksujemy, gdy powstanie gęsta puszysta masa. Wcześniej rozpuszczam żelatynę dosłownie w dwóch łyżkach wody i dodaję ją pod koniec miksowania masy śmietanowej.
2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej na polewę (można tu dodać odrobinę mleka lub masła aby czekolada była bardziej płynna)
Składanie: Biszkopt przekrawamy na dwie części(ja swoje blaty nasączyłam kawą z sheridan'sem, natomiast można je nasączyć tym co mamy pod ręką - wtedy są bardziej wilgotne a ciasto bardziej aromatyczne) Pierwsza stanowi naszą podstawę, następnie wykładamy powidło z galaretką, 2/3 masy śmietanowej, na nią układamy delicje galaretką do spodu i pozostałą śmietanę. Przykrywamy drugą częścią ciasta, oblewamy wierzch rozpuszczoną czekoladą i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
w całości
w kawałku
w przekroju :)
Komentarze
Prześlij komentarz