Ciasto Brzoskwiniowa Rozpusta
Ciasto Brzoskwiniowa Rozpusta
Dla każdego kto kocha słodkości 💛💛💛 Puszysty biszkopt orzechowy nasączony kawą z wkładką sheridan's, przełożony brzoskwiniowym kremem, nafaszerowany owocami brzoskwiń, całości dopełnia masa kajmakowa i chrupiąca beza :) Ciasto jest dość słodkie ale bardzo aromatyczne i rozpływa się w ustach. U mnie w domu zniknęło błyskawicznie :)
Składniki na biszkopt orzechowy:
- 5 dużych jajek
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150g zmielonych orzechów (w tym wypadku migdały i włoskie)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białko oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy mikserem. Gdy białka z cukrem zgęstnieją pojedynczo dodajemy żółtka ciągle miksując. Na koniec dodajemy przygotowaną mąkę z orzechami i całość łączymy za pomocą szpatułki.
Ciasto wylewamy do formy, ja korzystam z formy silikonowej (średnica 24cm) więc niczym jej smaruję, jeżeli korzystasz ze zwykłej blaszki pamiętaj aby wcześniej wyścielić ją papierem do pieczenia 😉
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
Dopiero po ostygnięciu wyjmuje ciasto z sylikonu.
Pozostałe składniki:
- Puszka brzoskwiń
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 100g (pół kostki) masła
- 1 szklanka soku z brzoskwiń (250ml)
- 1 duża łyżka cukru
- 3 jajka (żółtka oddzielamy od białek)
- pół szklanki drobnego cukru
- łyżka octu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- mała puszka masy kajmakowej
Beza: Białka powinny mieć temperaturę pokojową. Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy miksować na najwyższych obrotach, gdy białko już się podniesie i zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier oczywiście ciągle miksując. Masę ubijamy przez jakieś 10 minut, gdy będzie już bardzo gęsta dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy, aż masa zrobi się błyszcząca 5-10 min. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na papierze wcześniej narysowałam ołówkiem okrąg aby beza była równo okrągła i w rozmiarze mojego ciasta. Bezę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni przez 30 min w tym czasie beza powinna wyrosnąć i zarumienić się, następnie temperaturę pieczenia zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Gotowa beza powinna być chrupiąca i krucha z zewnątrz natomiast w środku powinna zostać wilgotna i lekko ciągnąca - wtedy jest idealna.
Krem: Pół szklanki soku z brzoskwiń wlewamy do rondelka i zagotowujemy, drugą połowę soku łączymy z budyniem śmietankowym - gotową zawiesinę wlewamy do gotującego się soku , energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. (gdyby w waszym budyniu były grudki , można jeszcze ciepły przetrzeć przez sitko). Gotowy budyń, przykrywamy woreczkiem bądź folią spożywczą tak aby dotykał jego powierzchni, w ten sposób nie robi się kożuch - odstawiamy do ostygnięcia (budyń musi być w temp. pokojowej nie należy go studzić w lodówce). Masło również powinno być w pokojowej temperaturze wtedy łatwo się ubija a w masie nie ma grudek. Do masła dodajemy łyżkę cukru i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku (pamiętajmy o sterylizacji jajek), a potem po łyżce budyniu. Miksujemy, aż krem zrobi się gładki.
Brzoskwinie kroimy: 3/4 w grube plastry, 1/4 w drobną kostkę.
Składnie ciasta: Biszkopt dzielimy na dwa blaty, pierwszy stanowi naszą podstawę - pamiętajmy aby biszkopt nawilżyć, ja użyłam kawy rozpuszczalnej i alkoholu sheridan's. Na pierwszy blat wykładamy warstwę masy kajmakowej, na niej układamy plastry brzoskwiń i wykładamy 3/4 masy budyniowej. Na górę ląduje kolejny blat biszkoptowy i czynność powtarzamy: nasączamy, warstwa masy kajmakowej i masa budyniowa - tym razem do masy dodałam pokrojone w kostkę brzoskwinie. Ukoronowaniem ciasta jest chrupiąca beza :)
Ciasto przed podaniem należy dobrze schłodzić, najlepiej wstawić do lodówki na cała noc. Masa ładnie zwiąże, a ciasto przejdzie wszystkimi aromatami.
Życzę smacznego !!!😊💛💛💛
Komentarze
Prześlij komentarz