Cebulaki

Przepyszne CEBULAKI :)

 


Tym razem coś dla fanów cebularzy. Bardzo długo testowałam różne przepisy, aż udało mi się stworzyć swój własny, moim zdaniem najlepszy do tego typu wypieku. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, a po upieczeniu jest chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.Cebulaki dość często goszczą u mnie w domu, a grono ich fonów jest coraz większe 😊😋 Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Składniki na ciasto:

  • 40dkg mąki pszennej (ja używałam BASI do pizzy)
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 4 duże cebule
  • 1/4 papryki czerwonej 
  • 1 pomidor
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek - do przyprawienia
Dodatkowo: łyżka mleka, mak i ser żółty do posypania cebularzy.

Wykonanie: 

Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko podgrzewamy do temp. 30 stopni. Drożdże rozcieramy w kubeczku z cukrem, łyżeczką mąki i trzema łyżkami ciepłego mleka - rozczyn odstawiam na 15 min, aż drożdże zaczną pracować (powinny się spienić i podwoić objętość). Do mąki dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki (mleko, sól, jajko, olej) i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni. Formujemy kulkę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
W między czasie przygotowujemy farsz cebulowy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy paprykę i po chwili pomidora. Wszystko razem chwilę dusimy pod przykryciem po czym dodajemy śmietanę doprawiamy przyprawami i smażymy, aż śmietana się całkowicie zredukuje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, z których formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy (ja robię to ręką). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 min aby znów trochę urosły. Denkiem szklanki robimy w każdej bułeczce wygłębienie (wybierzcie taką szklankę bądź pojemnik aby zrobiły jak najwięcej miejsca na farsz), w które wykładamy farsz - ja daję go dość sporo ale jeśli ktoś nie lubi dużo oczywiście może dać mniej. Pędzelkiem rozsmarowujemy mleko po powierzchni wolnego ciasta, posypujemy startym żółtym serem i makiem.
Cebulaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 20-25 min.

Cebulaki są najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika, natomiast na zimno smakują równie dobrze :)

 



Komentarze

Popularne posty