Cebulaki
Przepyszne CEBULAKI :)
Tym razem coś dla fanów cebularzy. Bardzo długo testowałam różne przepisy, aż udało mi się stworzyć swój własny, moim zdaniem najlepszy do tego typu wypieku. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, a po upieczeniu jest chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.Cebulaki dość często goszczą u mnie w domu, a grono ich fonów jest coraz większe 😊😋 Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki na ciasto:
- 40dkg mąki pszennej (ja używałam BASI do pizzy)
- 30g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 4 duże cebule
- 1/4 papryki czerwonej
- 1 pomidor
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek - do przyprawienia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko podgrzewamy do temp. 30 stopni. Drożdże rozcieramy w kubeczku z cukrem, łyżeczką mąki i trzema łyżkami ciepłego mleka - rozczyn odstawiam na 15 min, aż drożdże zaczną pracować (powinny się spienić i podwoić objętość). Do mąki dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki (mleko, sól, jajko, olej) i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni. Formujemy kulkę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.W między czasie przygotowujemy farsz cebulowy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy paprykę i po chwili pomidora. Wszystko razem chwilę dusimy pod przykryciem po czym dodajemy śmietanę doprawiamy przyprawami i smażymy, aż śmietana się całkowicie zredukuje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, z których formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy (ja robię to ręką). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 min aby znów trochę urosły. Denkiem szklanki robimy w każdej bułeczce wygłębienie (wybierzcie taką szklankę bądź pojemnik aby zrobiły jak najwięcej miejsca na farsz), w które wykładamy farsz - ja daję go dość sporo ale jeśli ktoś nie lubi dużo oczywiście może dać mniej. Pędzelkiem rozsmarowujemy mleko po powierzchni wolnego ciasta, posypujemy startym żółtym serem i makiem.
Cebulaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 20-25 min.
Cebulaki są najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika, natomiast na zimno smakują równie dobrze :)
Komentarze
Prześlij komentarz