Brownie daktylowe z musem jabłkowo-rabarbarowym i śmietankową chmurką

Brownie daktylowe z musem jabłkowo - rabarbarowym i śmietankową chmurką :)



 Oto mój kolejny autorski przepis 💛 Ciasto powstało z produktów, które już od jakiegoś czasu zalegały na półkach i w lodówce. Nadszedł czas na ich wykorzystanie 😊 I oto co powstało. Spód ciasta jest mięciutki, mokry i niebiańsko czekoladowy, dzięki daktylom ciasto nabiera delikatnej nuty piernikowej. Środek jest totalnie soczysty i orzeźwiający, lekko kwaśny. Całości dopełnia puszysty krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Do dekoracji użyłam mielonych, prażonych orzechów włoskich i migdałowych oraz listków świeżej mięty. Bardzo polecam ten słodko - kwaśny deser na teraźniejsze upały.


Składniki na brownie: 

  • 200g suszonych daktyli bez pestek
  • 200ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50g roztopionej margaryny bądź masła
  • 2 jaja
  • 100g cukru trzcinowego
  • 150g mąki pszennej
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Daktyle kroimy na mniejsze części, dodajemy sodę i zalewamy wrzącą wodą - pozostawiamy do ostygnięcia, następnie blendujemy  na gładką masę.
Do osobnej miski przesiewamy suche składniki tj. mąka, kakao, proszek do pieczenia.
Całe jaja ubijamy z cukrem na na białą masę, małym strumyczkiem wlewamy ostudzoną margarynę. masę ubijamy do całkowitego połączenia jaj z tłuszczem, następnie dodajemy przesiane suche składniki i papkę z daktyli. Całość należy starannie wymieszać szpatułką. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 25 min. (do suchego patyczka).

Składniki na mus: 

  • 4 dorodne jabłka
  • 10 lasek rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 galaretki (np pomarańczowe)
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, rabarbar myjemy i kroimy w plastry. Cukier rozpuścić na rozgrzanej patelni, gdy zacznie się karmelizować dodajemy owoce, połowę soku z pomarańczy oraz cynamon, chwilę dusimy aż owoce trochę zmiękną. Owoce na patelni lekko blendujemy tak aby odrobonę się rozpadły, ale żeby zostały też kawałki.mus z powrotem podgrzewamy, dodajemy resztę soku i wsypujemy galaretki. mieszamy, aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki Chmurka:

  • 250g serka mascarpone
  • 250ml śmietanki 36%
  • wanilia (może być laska, cukier bądź ekstrakt)
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy aż do uzyskania pożądanej gęstości.

Ciasto składamy zaczynając oczywiście od spodu daktylowo - czekoladowego (ciasto jest po upieczeniu wilgotne więc niczym już go nie nasączam),następnie wylewamy mus owocowy i na górę wykładamy bitą śmietanę. Ciasto można zdobić w dowolny sposób, ja użyłam mieszanki orzechów włoskich i migdałowych, które wcześniej zmieliłam i uprażyłam.


Polecam serdecznie i życzę smacznego! 😋


Komentarze

Popularne posty