Brownie daktylowe z musem jabłkowo-rabarbarowym i śmietankową chmurką
Brownie daktylowe z musem jabłkowo - rabarbarowym i śmietankową chmurką :)
Oto mój kolejny autorski przepis 💛 Ciasto powstało z produktów, które już od jakiegoś czasu zalegały na półkach i w lodówce. Nadszedł czas na ich wykorzystanie 😊 I oto co powstało. Spód ciasta jest mięciutki, mokry i niebiańsko czekoladowy, dzięki daktylom ciasto nabiera delikatnej nuty piernikowej. Środek jest totalnie soczysty i orzeźwiający, lekko kwaśny. Całości dopełnia puszysty krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Do dekoracji użyłam mielonych, prażonych orzechów włoskich i migdałowych oraz listków świeżej mięty. Bardzo polecam ten słodko - kwaśny deser na teraźniejsze upały.
Składniki na brownie:
- 200g suszonych daktyli bez pestek
- 200ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50g roztopionej margaryny bądź masła
- 2 jaja
- 100g cukru trzcinowego
- 150g mąki pszennej
- 3 czubate łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do osobnej miski przesiewamy suche składniki tj. mąka, kakao, proszek do pieczenia.
Całe jaja ubijamy z cukrem na na białą masę, małym strumyczkiem wlewamy ostudzoną margarynę. masę ubijamy do całkowitego połączenia jaj z tłuszczem, następnie dodajemy przesiane suche składniki i papkę z daktyli. Całość należy starannie wymieszać szpatułką. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 25 min. (do suchego patyczka).
Składniki na mus:
- 4 dorodne jabłka
- 10 lasek rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- sok z 2 pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 galaretki (np pomarańczowe)
Składniki Chmurka:
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietanki 36%
- wanilia (może być laska, cukier bądź ekstrakt)
Ciasto składamy zaczynając oczywiście od spodu daktylowo - czekoladowego (ciasto jest po upieczeniu wilgotne więc niczym już go nie nasączam),następnie wylewamy mus owocowy i na górę wykładamy bitą śmietanę. Ciasto można zdobić w dowolny sposób, ja użyłam mieszanki orzechów włoskich i migdałowych, które wcześniej zmieliłam i uprażyłam.
Polecam serdecznie i życzę smacznego! 😋
Komentarze
Prześlij komentarz